Sinds ik kinderen heb, probeer ik zo veel mogelijk duurzame kleren voor hen te kiezen. Ik liet hier trouwens al eens de kleerkast van Amélie zien. Uiteraard zitten daar ook al eens kleren van grote ketens tussen, ik ben ook geen heilige. Maar ik doe m’n best. En vandaag wil ik jullie vertellen hoe ik dat precies doe. Aanvullingen zijn zeker welkom, want het kan altijd nog beter!

Jurkje en sokken van ecologische merkjes. Het jasje was een cadeau.
Kleren doorgeven

Lucas was het eerste kind in onze familie en vriendenkring, dus voor hem hebben we bijna alles nieuw moeten kopen. Maar toen Amélie kwam, hebben we geprobeerd om kleren van Lucas die niet te jongensachtig zijn opnieuw te gebruiken. Dat bleken er best veel te zijn. Veel kleertjes voor pasgeborenen zijn uniseks en een aantal jongensachtige stuks kon ik toch voor Amélie inschakelen door ze met iets meisjesachtigers te combineren

Amélie kreeg onlangs ook een grote doos kleren van een vriendinnetje van Lucas. De oude kleren van onze kinderen worden dan weer doorgegeven aan ons toekomstige neefje. Dus kijk zeker eens rond of je geen kleren kunt overnemen van vrienden of familie.

Links Lucas met de blauwe muts. Rechts Amélie. Zij draagt trouwens ook een oud truitje van mij. Het rokje heb ik zelf gemaakt.

Tweedehands kleren

In de loop van de jaren heb ik al een paar leuke kleertjes op de kop kunnen tikken bij kringloopwinkels en tweedehandsboetieks. Je moet goed zoeken, maar het is vaak de moeite waard. Zo heb ik eens een prachtige wollen trui van Aymara voor 12 euro kunnen kopen die normaal meer dan 100 euro kost. Dit is dus ook een budgetvriendelijke oplossing. Tegenwoordig zijn er ook webshops met tweedehandskleren. Die wil ik binnenkort eens uittesten.

Zelf kleren naaien/upcyclen

Ik besef dat niet iedereen naait, maar aangezien mijn blog Maankindjes daarover gaat, mag ik deze optie zeker niet weglaten. Met een beetje kennis van patronen en naaitechnieken kun je zelf kleren maken, kleren die kapot zijn herstellen of kleren upcyclen. Ik probeer zo veel mogelijk biologische stoffen te kopen, restjes op te gebruiken en bestaande kledingstukken om te toveren in nieuwe. Inspiratie genoeg op het internet. Op mijn blog vind je hierhier en hier een paar voorbeelden.

Ik koop zelden shorts voor Lucas. Er zijn altijd wel lange broeken met kapotte knieën of broeken die te kort zijn geworden. En dan is het gewoon afknippen en omzomen. Laten rafelen kan bij jeans ook. Z’n T-shirt komt trouwens van 2ndHand(Made) en is dus tweedehands.

 

Op de groei kopen

Ik koop voor de kinderen zelden of nooit kleren die op dat moment precies passen. Van een maatje groter heb je veel langer plezier en meestal groeien ze er snel genoeg in. Zo niet, dan kun je nog altijd broekspijpen omrollen of voor een oversized look gaan. Kinderen komen daar wel mee weg.

Kritisch zijn voor je iets koopt

Toen de zomer een paar weken geleden op z’n einde leek te lopen, heb ik de kleerkasten van de kinderen eens goed bekeken en genoteerd wat ze nog nodig hadden. Op die manier koop je minder overbodige dingen en kun je nieuwe aankopen beter afstemmen op wat er al in de kast hangt. Ik kies tegenwoordig ook meer voor kwaliteit. Liever duurder, maar (hopelijk) beter. Dan gaat het langer mee en is de kans groter dat je het nog kunt doorgeven.

Groene merken

En dan zijn er nog milieuvriendelijke kledingmerken. Kleren van biologisch katoen zijn tegenwoordig makkelijker te vinden. En dan heb je natuurlijk Maan & Mini nog! Alle kleren op deze website zijn volledig gemaakt van gebruikt materiaal en dus helemaal milieuvriendelijk! Meer info over mijn producten vind je in mijn missie en in de webshop. Hier kun je je dus zonder schuldgevoel laten gaan! 😉

Amélie als model voor Maan & Mini.

 

Hechten jullie belang aan duurzame kleren? Wat zijn jullie favoriete adresjes?

Volg mij ook op  Follow

Tips voor duurzame kinderkleren
Getagd op: